пʼятницю, 3 липня 2015 р.

70 - річчя Перемоги – час пам’ятати, вшановувати і зростати

У 2015 році людство відзначає 70 - річчя Перемоги над нацизмом у ІІ світовій війні 1939-1945 років. Війна стала катастрофою для мільйонів людей, які вимушені були брати участь у кровопролитних боях, страждали від страхіть жорстокого військового часу, потрапили в окупацію чи пройшли через "табори смерті", стали жертвами Голокосту.

В Мануйлівському НВК протягом тривалого часу  відбувалися заходи у рамках відзначення 70- річчя Перемоги. Була розгорнута виставка матеріалів про війну, краєзнавці підготували стенди, альбоми про події  війни у нашому краї, відбувалися екскурсії до шкільного музею, тематичні вогники, класні години, лінійки тощо. 8 травня, разом з усіма українськими школярами, вихованці НВК провели уроки пам'яті і примирення. Для керівників шкільного учнівського самоврядування та гуртківців він був незвичайним. Разом з учнями Маловисківської ЗОШ №4 мануйлівські школярі здійснили поїздку до братської могили радянським воїнам, які полягли у боях в 1941 році, обороняючи наш край він наступаючого ворога. Ця могила розташована на перехресті доріг Мала Виска - Новомиргород  - Велика Виска. Тут учасники заходу активно попрацювали і прибрали прилеглу територію, пропололи квіти, провели мітинг, вшанували пам'ять полеглих бійців хвилиною мовчання та поклали квіти до пам'ятного знаку. А ще події війни поглиблено вивчались на уроках, діти залучалися до вивчення додаткової літератури, шукали матеріали в мережі Інтернет. Учениця 8 класу Мала Ю. підготувала цікаву дослідницьку  роботу на  районну краєзнавчій конференції на тему "СЕЛА МАНУЙЛІВКА ТА ЛУТКІВКА ПІД ЧАС ВІЙНИ У СПОГАДАХ ОЧЕВИДЦІВ". Учень 6 класу Баранік Сергій підготував цікаву розповідь про свого діда – ветерана війни Погорілого Івана Ілліча . 8 травня 2015 року , у День пам’яті та примирення школярі поклали квіти до братської могили в Мануйлівці, провели уроки пам’яті і примирення. В День Перемоги вихованці НВК взяли участь в урочистому мітингу біля меморіалу в центрі Мануйлівки, розгорнули там виставку про наших односельчан – учасників і ветеранів війни, підготували для жителів села літературно - музичну композицію «Маки пам’яті». До цієї важливої роботи долучилися всі педагоги та вихованці НВК.
Все це – щоб іще раз  доторкнутися до історії, відчути біль і драматизм тих далеких днів, коли наші діди - прадіди стали до бою з окупантами і ціною свого життя здобували Перемогу та Мир. Наші діти повинні зростати патріотами своєї землі, а це не можливо без виховання історичної пам’яті про подвиг наших предків  в роки війни.
З матеріалами про відзначення в Мануйлівському НВК  70- річчя Перемоги можна ознайомитися на блозі НВК та персональному блозі Постолюка П.І.

Голова МО   П.І. Постолюк,  12.05.2015

Немає коментарів:

Дописати коментар